Οι νέες κατατακτήριες «νοκ-άουτ» εγκρίθηκαν από τη FIA

Οι νέες κατατακτήριες «νοκ-άουτ» εγκρίθηκαν από τη FIA

Η νέα διαδικασία qualifying, με τους διαδοχικούς αποκλεισμούς, εγκρίθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο στην αρχική της μορφή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «αδελφού» μας AUTOSPORT, η νέα διαδικασία των κατατακτηρίων δοκιμών θα εφαρμοστεί από το GP Αυστραλίας, σε 15 ημέρες, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που είχε εκφράσει ο Bernie Ecclestone.

Οι τρεις περίοδοι του qualifying θα διατηρηθούν, με την Q1 να διαρκεί 16 λεπτά και ο πιο αργός οδηγός να αποκλείεται μετά από 7 λεπτά, ενώ στη συνέχεια θα αποκλείονται διαδοχικά οι πιο αργοί κάθε 90 δευτερόλεπτα, μέχρι να απομείνουν οι 15 που θα προκριθούν στην Q2.

H Q2 θα διαρκεί 15 λεπτά και θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία, με τον πρώτο αποκλεισμό να γίνεται μετά από 6 λεπτά και στο τέλος να παραμένουν οι 8 ταχύτεροι.

Στην Q3 των 14 λεπτών, ο πιο αργός οδηγός θα αποκλειστεί μετά από 5 λεπτά και οι διαδοχικοί αποκλεισμοί θα συνεχιστούν έως ότου απομείνει ο ταχύτερος, που θα πάρει και την pole position για τον αγώνα.

Η αρχική αυτή ιδέα είχε εγκριθεί σε συσκέψεις της Ομάδας Στρατηγικής και της Επιτροπής F1, την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη, όμως ο Ecclestone είχε ανακοινώσει λίγο αργότερα τις επιφυλάξεις της FOM για το αν θα μπορούσε να είναι εγκαίρως έτοιμο το σχετικό λογισμικό για την παροχή των πληροφοριών στα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο Ecclestone είχε πει ότι, λόγω των παραπάνω προβλημάτων, το νέο σύστημα qualifying θα αναβαλλόταν για αργότερα, πιθανώς για το Ισπανικό GP το Μάιο.

Πριν τρεις μέρες κυκλοφόρησε η φήμη ότι το νέο qualifying θα εφαρμοζόταν μεν από την αρχή της σεζόν, στην Αυστραλία, αλλά αλλαγμένο: Οι Q1 και Q2 θα γίνονταν με σύστημα «νοκ-άουτ», αλλά η Q3 θα συνέχιζε με τη γνωστή μορφή που έχει από το 2006.

Αυτό θα σήμαινε ότι και οι 8 οδηγοί της Q3 θα μάχονταν για 14 λεπτά, με το σκεπτικό ότι, αν συνεχιζόταν το σύστημα «νοκ-άουτ», ο ολοένα και μειούμενος αριθμός μονοθεσίων στην πίστα δεν θα άρεσε στους θεατές και τηλεθεατές.

Όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητων Σπορ (WMSC) της FIA, σε συνεδρίασή του σήμερα Παρασκευή, ψήφισε να εφαρμοστεί τελικά το πλήρες σχέδιο «νοκ-άουτ» κατατακτήριων, καθώς η FOM πιστεύεται ότι πληροφόρησε τον Ecclestone πως θα είναι έτοιμη για το GP Αυστραλίας, στη Μελβούρνη, σε 15 μέρες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube