Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τα κινεζικά ηλεκτρικά μέσω Μεξικού

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τα κινεζικά ηλεκτρικά μέσω Μεξικού

Τα κινεζικά ηλεκτρικά θεωρούσαν ότι θα παρέκαμπταν τους δασμούς των ΗΠΑ με εργοστάσια στο Μεξικό. Ναι, χαζοί είναι οι Αμερικάνοι...

κινεζικά ηλεκτρικά

Διακρατική συμφωνία για μη επιβολή δασμών στο Μεξικό αφήνει ελεύθερη δίοδο για τα κινεζικά ηλεκτρικά, ώστε να κατακλύσουν τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, παρακάμπτοντας τους δασμούς. Έτσι γράφαμε πέρσι το φθινόπωρο, αλλά είχαν γνώση οι -Αμερικανοί- φύλακες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού θα αναγκαστεί να μπλοκάρει τις αυτοκινητοβιομηχανίες από την Κίνα μετά την πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ. Οι φόβοι ότι πάμφθηνα κινεζικά ηλεκτρικά θα περάσουν από την Κερκόπορτα του νότιου γείτονα της Αμερικής έφεραν την παρέμβαση.

Όχι που θα άφηναν οι ΗΠΑ την Κίνα να κάνει πάρτι στο έδαφός της

κινεζικά ηλεκτρικά

Αν και 20 αυτοκινητοβιομηχανίες από την ασιατική χώρα πωλούν τώρα οχήματα στο Μεξικό, καμία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μεξικό, Kερκόπορτα για να μπουκάρει η Κίνα στις ΗΠΑ

Εδώ και 10ετίες, η χώρα της Λατινικής Αμερικής πρόσφερε στις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες ελκυστικά κίνητρα, όπως δωρεάν γη, νερό κι ενέργεια, για να τις δελεάσει να δημιουργήσουν γραμμές παραγωγής στην επικράτειά της.

κινεζικά ηλεκτρικά

Ωστόσο, στην τελευταία συνάντηση μεταξύ ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων και της αυτοκινητοβιομηχανίας BYD, το Μεξικό εξήγησε ότι δεν θα προσφέρει κίνητρα, σημειώνει το Reuters.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Donald Trump θα βάλει 100% δασμούς στα κινεζικά του Μεξικού

Και μάλιστα, θα ακυρώσει όλες τις μελλοντικές συναντήσεις με αυτοκινητοβιομηχανίες από την Κίνα. Πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα της πίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

κινεζικά ηλεκτρικά

Θυμίζουμε ότι υφίσταται το εμπορικό σύμφωνο USMCA που επιτρέπει στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο Μεξικό να περνούν χωρίς δασμούς τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η κινεζική Dongfeng θα φτιάχνει 100.000 ηλεκτρικά στην Ιταλία

Με εργοστάσια στη χώρα των σομπρέρο, τα κινεζικά ηλεκτρικά θα μπορούσαν να πωλούνται στη Βόρεια Αμερική χωρίς να υποχρεούνται να πληρώσουν τους επιπλέον δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κίνα, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 27,5%.

κινεζικά ηλεκτρικά

Αλλά δεν θα τα καταφέρουν ποτέ να παρακάμψουν τον βραχνά αν δεν τους επιτραπεί να φτιάξουν εργοστάσια εκεί.

Εν τέλει, το Μεξικό προτίμησε να μην εξοργίσει τον βόρειο γείτονά του, ακόμα κι αν στερηθεί τα έσοδα και τις χιλιάδες θέσεις απασχόλησης που θα καρπωνόταν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας. Έτσι κι αλλιώς, η διακρατική συμφωνία USMCA λήγει το 2026 και θα τεθεί σε αναθεώρηση.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube