H Renault στον εισαγγελέα για τις εκπομπές ντίζελ

H Renault στον εισαγγελέα για τις εκπομπές ντίζελ

Η Renault βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνα σχετικά με εγκληματική εμπλοκή στις εκπομπές ρύπων των ντίζελ μοντέλων της.

Η υπόθεση άνοιξε κατόπιν του φακέλου που απέστειλαν στους εισαγγελείς Γάλλοι ελεγκτές, περιγράφοντας λεπτομερώς τις υποψίες τους για παράβαση του νόμου από τον κατασκευαστή.

Η γαλλική κυβέρνηση είπε ότι η DGCCRF, υπηρεσία για την προστασία των καταναλωτών από την εξαπάτηση έστειλε στην Εισαγγελία τα ευρήματα της έρευνάς της, υποπτευόμενη πιθανή χειραγώγηση των μετρήσεων ρύπων από τη Renault.

«Εναπόκειται πλέον στα δικαστήρια να καθορίσουν τις προσεχείς ενέργειες που θα ληφθούν έναντι των υποψιών για παραβάσεις», ανέφερε η κυβέρνηση σε επίσημη δήλωσή της την Τετάρτη που μας πέρασε. Επίσημα στελέχη από το γραφείο της Εισαγγελίας της Nanterre, δυτικά του Παρισιού, δεν ήταν διαθέσιμα για να σχολιάσουν την υπόθεση

H Renault είναι μέχρι στιγμής ο μόνος κατασκευαστής ύστερα από το Volkswagen Group που εγκαλείται για πιθανή συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις στη Γαλλία. Η εταιρεία περιορίστηκε σε μια σύντομη δήλωση ότι οι κινητήρες της είναι σύννομοι με τον ευρωπαϊκό νόμο.

Ύστερα από την έκθεση της VW για τη χρήση λογισμικού χειραγώγησης των μετρήσεων στις ΗΠΑ, η Renault και άλλοι κατασκευαστές έχουν προσελκύσει τον έλεγχο σχετικά με τη χρήση συσκευών που μειώνουν την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας που «καθαρίζει» τα οξείδια του αζώτου από την εξάτμιση.

Τέτοιες συσκευές είναι ρυθμισμένες με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε  να πετυχαίνουν τις ρυπαντικές προδιαγραφές κατά τα τεστ στο εργαστήριο. Δεν κάνουν το ίδιο όμως σε άλλες περιπτώσεις και δη στο δρόμο και την ανοιχτή κυκλοφορία, όπου οι εκπομπές εκτοξεύονται στα ύψη. Οι συσκευές αυτές είναι παράνομες, εκτός κι αν κρίνεται απαραίτητο για την προστασία του κινητήρα. Ένα κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει αξιοποιηθεί ευρέως από τους κατασκευαστές.

Εταιρείες, περιλαμβανομένων των Renault, Opel και FIAT μίλησαν σε μια ανεξάρτητη γαλλική επιτροπή έρευνας νωρίτερα μέσα στο 2016, υποστηρίζοντας ότι οι συσκευές τους ήταν νόμιμες στο πλαίσιο της παραπάνω εξαίρεσης. Αλλά η επιτροπή απεφάνθη ότι οι τεχνικές αιτιολογήσεις τους «μένει να αποδειχτούν».

Τα ευρήματα, πριν οι εισαγγελείς παραλάβουν το υλικό, περιλαμβάνουν στοιχεία που κατασχέθηκαν από την Αστυνομία σε εργοστάσια και γραφεία της Renault, συνεντεύξεις με επισήμους της εταιρείας και αποτελέσματα από ανεξάρτητες δοκιμές που έγιναν σε μοντέλα τις εταιρείας, είπε επίσημος που έχει γνώση σχετικά με την ερευνητική διαδικασία.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να πραγματοποιήσουν προκαταρκτική έρευνα για να αποφασίσουν εάν θα παραγγείλουν μια επίσημη διερεύνηση από ανακριτή, ο οποίος θα μπορούσε να την οδηγήσει σε κανονική δίκη.

Και άλλοι κατασκευαστές, οι οποίοι δεν κατονομάζονται παραμένουν υπό διερεύνηση από την DGCCRF, δήλωσε η γαλλική κυβέρνηση. Οι περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας ξεκίνησαν τυχαίες δοκιμές αυτοκινήτων όσων αφορά τον έλεγχο των διαφορών μεταξύ των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και αυτών στο δρόμο, αφότου ξέσπασε η υπόθεση του dieselgate της VW. Κυβερνητική έρευνα αποκάλυψε ότι οι εκπομπές ρύπων από τα Renault και άλλα μοντέλα άλλων εταιρειών ήταν πολλαπλάσια υψηλότερες από τα όρια των ρυθμιστικών διατάξεων. Γάλλοι επίσημοι είπαν ότι τον Απρίλιο που μας πέρασε σε δοκιμή κάποιων μοντέλων βρήκαν ψηλότερες εκπομπές CO2 και NOx στο δρόμο σε σχέση με το εργαστήριο, αλλά όχι συσκευές χειραγώγησης.

H Renault δήλωσε ότι τα αυτοκίνητά της δεν είναι εξοπλισμένα με λογισμικό που επηρεάζει τα αντιρρυπαντικά συστήματα και ότι τα αυτοκίνητα «είναι όλα και πάντα πιστοποιημένα σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς».

«Η Renault επανεπιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να επιβάλλει τα δικαιώματά της προκειμένου να προασπίσει το συμφέρον της εταιρείας, όπως των εργαζομένων και των μετόχων της», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία την Τετάρτη που μας πέρασε.

[Πηγή Automotive News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube