Έξω οι φτωχοί από τους δρόμους του Dubai (;)

Έξω οι φτωχοί από τους δρόμους του Dubai (;)

Ο τρόπος επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος του Dubai είναι όπως φαίνεται η απαγόρευση της κατοχής Ι.Χ. στους μη-πλούσιους.

Η χώρα του πλούτου και της επίδειξης βρήκε τρόπο να περιορίσει το κυκλοφοριακό στους δρόμους της. Θα κάνει τη χρήση του αυτοκινήτου τόσο ακριβή υπόθεση που οι μη έχοντες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Ι.Χ. τους.

«Όλοι ζουν μια πολυτελή ζωή εδώ, όμως οι δρόμοι δεν μπορούν να αντέξουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα χωρίς νόμους που θα περιορίζουν την κατοχή τους». Τάδε έφη Hussain Lootah, γενικός διευθυντής της πόλης του Dubai. Οι ιθύνοντες σκέφτονται λοιπόν τώρα να θέσουν ένα ελάχιστο όριο μηνιαίου εισοδήματος κάτω από το οποίο θα απαγορεύεται η κατοχή Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Θα κάνουν όμως και τη χρήση του αυτοκινήτου ακριβότερη για όσους δικαιούνται να έχουν: «Θα πρέπει να ανεβάσουμε τις τιμές για τη στάθμευση, τη βενζίνη και την ασφάλιση. Στη Γερμανία μια ώρα parking κοστίζει 30 ντιρχάμ (€6) ενώ στο Dubai μόλις ένα (€0,20)», δήλωσε ο Lootah. Οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να αφήσουν το αυτοκίνητό τους θα μετακινούνται με το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης που συνεχώς διευρύνεται.

Το μετρό σύντομα θα αποκτήσει πολλούς νέους σταθμούς ενώ το τραμ ξεκίνησε την πιλοτική λειτουργία του την περασμένη εβδομάδα. Στο Dubai υπάρχουν ακόμα και λεωφορεία πολυτελείας, αλλά «οι κάτοικοι δεν τα χρησιμοποιούν γιατί το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου είναι πολύ χαμηλό», σύμφωνα με τον Hussein Lootah.

Η προσπάθεια περιορισμού των αυτοκινήτων στους δρόμους της πόλης βέβαια δεν είναι ιδέα του Dubai. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν βάλει «διόδια» για τη χρήση αυτοκινήτων στο κέντρο τους (π.χ. Λονδίνο, Στοκχόλμη) και σε πολλές χώρες το 60% της τιμής της βενζίνης είναι φόροι. Αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια για την κατοχή αυτοκινήτου που επεξεργάζονται στο Dubai δεν σας θυμίζουν λίγο τα δικά μας τεκμήρια;

[Πηγή: The National]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube